Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

J.K.S

31. 7. 2012 9:14
Nesoouhlasím s vámi

Můj syn je dysgrafik a je velmi inteligentní (vystudoval jadernou fakultu ČVUT). Měl doklad o tom, že nemá být zkoušen písemně. Nikdy toho nezneužíval. Psal všechny testy, všechny písemky, ale hodnotili ho s ohledem na jeho dysfunkci. Pokud něco kantor nepřečetl, zeptal se ho, co je tam napsané nebo ho nechal napsat tu část znovu tiskacím, když bylo důležité zjistit, zda zná gramatiku.

Syn mé kolegyně je velmi inteligentní a je dyslektik. Musela se s ním učit tak, že mu úkoly přečetla, pak si to přečetl ještě on a pak úkol napsal. Tvrdě pracoval na tom, aby mohl dělat, co ho baví, ale se čtením má problém doposud, i když rovněž vystudoval VŠ a je ve svém oboru relativně úspěšný. Na druhou stranu, čte pomalu, pomaloučku, ale všechno, co přečte, si taky pamatuje. A je velmi dobrý posluchač.

Špatné je, když se doklad o funkci dostane tomu, kdo je hloupý. To jsou totiž dvě odlišné diagnózy.

4 0
možnosti
N

NTPT_POTRETI_ZAKAZANY

31. 7. 2012 9:23
Re: Nesoouhlasím s vámi

KJarmu zasloužíte VY jako rodič, že jste  ho nezatratili ... a svoji tzv výchovou nezlomili.... R^R^

3 0
možnosti
E

evon

31. 7. 2012 9:08
Plně s Vámi souhlasím!

V zásadě to rozlišování nechápu. V práci byla jedna kolegyně dislektička. V praxi znamenalo, že nebyla schopná odeslat jediný mail bez chyb, vynechávala písmenka, přehlížela číslice. Vše se omlouvalo, neb na vše si donesla papír. Vždycky si musela najít kolegyni, která za ní mail zkontrolovala a chyby vychytala. NECHÁPU, PROČ TO ZVÝHODŇOVÁNÍ DISLEKTIKŮ. Z mého hlediska NA TO NEMÁ, tak se má živit něčím jiným než prací v kanclu. Stejně jako já nemám na to být králem krásy, tak se do toho taky nehrnu. Jiný nemá na to dobře běhat, tak ať sportuje jinak nebo jezdí na kole, případně ať nesportuje vůbec a ať hraje šachy! Proč předstírat, že dislektik je v kanclu stejně dobrý jako nedislektik? PROSTĚ NENÍ a žádný papír mu na to nikdo nevystaví. Tak proč ve škole (řekněme "obdoba kancelářské práce") by měl mít nějaká zvýhodňování??

5 0
možnosti
JK

J.K.S

31. 7. 2012 13:04
Re: Plně s Vámi souhlasím!

Jak jistě víte, ve slušných redakcích jsou korektoři, kteří po ostatních přečtou text a opraví gramatiku. V tom jsou dobří. Ale sami článek mnohdy napsat neumějí. Znala jsem člověka, který opravoval chyby (a prý jich nebylo málo) svému kamarádovi spisovateli. Ten spisovatel psal docela čtivě, žádný Balsac, ale mně se jeho knihy líbily. Ten, co uměl gramatiku, zase neuměl vystavět příběh.

Tu vaši kolegyni neznám. Možná byla dyslektička a neuměla pořádně psát a možná současně velmi dobře ovládala legislativu a uměla jednat s lidmi. Co já vím? Jako asistentka byla určitě nepoužitelná, ale jako referentka mohla být dost dobrá. ?

1 0
možnosti
N

NTPT_POTRETI_ZAKAZANY

31. 7. 2012 9:08
Přeji vám aby jste měl dítě třeba disgrafika

XXX ANTIKARMA.   a blbec není ten "váš" DIS spolužík, ale blbec  jste VY.

PS: Redaktoři nezapomeňte mě smazat s tím že tohle nepatří do slušné a věcné diskuze, ale v článku nadávání do blbce člověkovi s postižením na váš blog patří...

2 0
možnosti
E

evon

31. 7. 2012 9:11
Re: Přeji vám aby jste měl dítě třeba disgrafika

Evidentně máte doma - třeba - disgrafika :-P

2 0
možnosti
H

hafusak2

31. 7. 2012 9:04
"Líný, hloupý, nesnaží se",

Takhle se to říkalo za mých školních let, nežli byly později objeveny všechny ty dys- , kterými se všechno omlouvá. To není výmysl levice ani přetrvávající socík, jak se autore domníváte. Dnes vládnou peníze, takže ono "začleňování" je ve skutečnost zrušení  části škol kvůli penězům, stejně tak jako všechny další "reformy" ve školství. Pláčete na špatném hrobě. A také si uvědomte, že naše poplyšákové školství vychrlilo /a dále chrlí/ plno psychologů, sociologů, politologů a dalších sotva uplatnitelných profesí a ti všichni absolventi se něčím živit musí - i když jsou to ptákoviny. Rv

1 0
možnosti
N

NTPT_POTRETI_ZAKAZANY

31. 7. 2012 9:22
Re:

Přeji vám, aby jster se někldy dostal do pozice člověka který není ani líný, ani hloupý, a dokonce se i snaží, ale at dělá co dělá tak to prostě nejde. Přeji vám, aby jste musel roky zažívat stejně bezvýchodné pocity a stejný tlak a ponižování a někdy i násilí - pár facek parchantovi který je líný a nesnaží se -  od svých nejbližších.  Ze srdce to přeji lidem jako vy a autor článku.  Doufám jen že boží mlýny   melou a že tento pocit poznáte...

4 0
možnosti

Maryša Šárecká

31. 7. 2012 9:00
To je těžký

Máte pravdu v tom, že se dyslektiků urodilo podezřele mnoho. Je to výsledek práce pedagogicko-psychologických poraden, které pomocí testů diagnostikují projevy, nikoliv příčiny.

Na druhou stranu mnozí dyslektici (a majitelé dalších poruch taky...) jsou velice inteligentní a talentovaní, byla by škoda jim trochu nepomoci. Dospělých dyslektiků je zanedbatelné množství, pokud vůbec existují. S dozráváním mozku totiž mizí v 99% i příčiny. Jestliže má někdo v dospělosti  problémy jako dyslektik, jedná se o řadu špatných návyků a obranných mechanismů. To jde na vrub školy. Takže tím, že mají  "dyslektičtí" středoškoláci  více času na testy, přiznává školství, že se stala chybička.

2 0
možnosti
L

Levicovy.Pravnik

31. 7. 2012 13:45
Re: To je těžký

ujištují Vás, že dyskalkulik se svého handicapu v dospělosti jen tak nezbaví. viz.moje zkušenosti:-/

0 0
možnosti
  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 748x